Timo Väänänen

Timo Väänänen Kaustisella 2012

Ontrei: Timo Väänänen & Rauno Nieminen (kuva/photo: Ilari Ikävalko)

Timo Väänänen konsertoi tänä vuonna 2012 Kaustinen Folk Music Festivalilla. Hänellä on sekä soolokonsertti että yhtye-esiintymisiä Ontrein ja Pohjolan kanssa. Lisäksi kanteleen teemavuoden ohjelmaan kuuluu Kanteleen kielin ja Kantele eläväksi -luento yhdessä Rauno Niemisen kanssa.

Ontrei-yhtye on Timo Väänäsen ja Rauno Niemisen uusi yhtye, joka on lähtenyt liikkeelle ko. musiikin tohtoreiden yhteisistä tutkimushankkeista. Ontrein soittimina ovat erilaiset lyyrat, esim. Novgorodin kantele, jouhikantele, pyngyr ja 5-kielinen kantele. Vanhojen ja harvoin kuultavien soittimien sointimaailma on rikas ja monipuolinen. Improvisaation avulla yhtye vie kuulijansa pitkälle matkalle ajassa ja paikassa.

Kanteleorkesteri Pohjola on soittanut muutaman vuoden yhdessä. Yhtyeen jäsenet Kari Dahlblom, Rauno Nieminen ja Timo Väänänen soittavat kokoonpanossa keskisuomalaisia kanteleita perinteiseen tyyliin höystäen. Kari Dahlblom on Timo Väänäsen ensimmäisiä kanteleopettajia ja tämän rikkaan perinteisen soittotyylin taitaja. Hän on kirjoittanut keskisuomalaisesta kanteleesta kirjan Keski-Suomen kantele.

Kosertit ja luento

Pohjola: Rauno Nieminen, Timo Väänäne & Kari Dahlblom

PELIMANNITALO, perjantai 17.30–18.30, Kanteleilla kuultua Kari ja Tuula Dahlblom & Kanteleorkesteri Pohjola. Pohjola eli Kari Dahlblom, Timo Väänänen ja Rauno Nieminen, soittaa sulku- ja höystötyylillä perinteisiä keskisuomalaisia kantelesävelmiä saarijärveläisen Jooseppi Pohjolan kanteleen kopioilla. Kari ja Tuula Dahblom soittavat erilaisilla kanteleilla ja viululla. Kari Dahlblom, Timo Väänänen ja Rauno Nieminen: kanteleet

KANSANTAITEENKESKUS, perjantai 20.00–21.00, Kansanmusiikki-instituutin tunti aulassa Ontrei: Rauno Nieminen ja Timo Väänänen. Ontrein kanneltajat ovat soittaneet ja tutkineet kanteleita sen eri muodoissaan rakentamalla ja soittamalla monissa taide- ja tutkimushankkeissa. Muinaiskanteleiden muotojen ja sointujen runsaus tulee kuultavaksi aikamatkalla viikinkien alkulyyrasta Puolan, Karjalan, Baltian ja Novgorodin kautta Länsi-Siperian Hanti-Mantsiaan. Timo Väänänen, sormikanteleet ja lyyrat, Rauno Nieminen, sormi- ja jouhikanteleet.

Timo Väänänen (kuva/photo: Timo Väänänen)

IHOLLA, lauantai 13.30–14.30 Timo Väänäsen soolokonsertti Musiikin tohtori Timo Väänänen (s. 1970) on monipuolinen kanneltaja, jonka instrumentteja ovat kanteleen eri muodot. Hän soittaa sekä perinteistä että uutta musiikkia, myös muilla kuin suomalaisilla kanteleilla. Konsertissa kuullaan mm. Novgorodin kanteletta, pyngyriä sekä uutta suomalaista Kirjokansi-kanteletta. Suomen lisäksi Timo on konsertoinut parissakymmenessä maassa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.

KAUSTINEN-SALI, lauantai 17.30–19.00 Kantele-juhlakonsertti Kantele-teeman juhlakonsertti Kaustinen-salissa Suuressa kantelekonsertissa esiintyvät mm. Kardemimmit, LuoMuKanteleet, Erkki ja tytöt, Rauno Nieminen, Timo Väänänen, Kari Dahlblom, Kanteleorkesteri Pohjola, Pauliina Syrjälä ja Laima Jansone jne.