Timo Väänänen

Sounds from Solitude – ääniä yksinäisyydestä -kantelekonsertto on julkaistu

Gillian Stevensin kantelekonsertto Sounds from Solitude – Ääniä yksinäisyydestä on julkaistu äänitteenä toukokuussa 2015. Sävellys on kantaesitetty vuonna 2009 Mikkelissä ja levylle se äänitettiin 2013. Solistina on lahtelainen musiikin tohtori, kanneltaja Timo Väänänen. Gillian Stevens kertoo konserton synnystä:

Tämä konsertto on syntynyt mitä suurimmassa määrin yhteistyönä, ainakin mitä tulee soolo-osuuteen. Nyt kun teoksen syntymästä on jo vierähtänyt tovi, pohdin sitä musiikillista alkemiaa, mikä sai teoksen syntymään kuin vaivatta. Olen esiintynyt Timon ja Dylan Fowlerin kanssa Taith-yhtyeessä, joten olen oppinut tuntemaan äänten kirjoa, jonka Timo saa kanteleestaan luotua ja tunnen myös hänen soittotapansa. Säveltäessäni orkesterin osuuksia minulla oli tämä mielessäni ja kuvittelin kanteleen osuuden. Orkesterin harmoninen maailma on saanut vaikutteita ja oikeastaan rajoitteitakin kanteleen harmonisista mahdollisuuksista.

Konsertosta tulee mieleen 1700-luvun tapa, jossa solisti improvisoi konserton kadenssit. Ero tässä kantelekonsertossa on se, että Timo improvisoi paljon enemmän. Olen kyllä päättänyt asteikot ja harmoniat, mutta olemme yhdessä keskustelleet ja kokeilleet – pohtineet, miten toivomani tunnelma tai vaikutelma saavutetaan ja Timo on esitellyt erilaisia teknisiä mahdollisuuksia.

Työskentelimme yhdessä sekä Suomessa että Walesissä ja vaihdoimme ajatuksia myös tietokoneen välityksellä. Joskus kanteleen osuus on hyvin vapaa ja joskus sillä on tarkkoja teemoja ja rytmejä soitettavanaan. Mutta silloinkin kun kanteleen osuudet ovat tarkkoja, on solistilla vapaus muunnella sävelalaa ja muita soiton seikkoja. Joka kerta tämä teos on erilainen, mutta silti erehtymättömästi tämä teos. Jos joku muu solisti joskus ottaa tämän teoksen esittääkseen, on tulos jälleen erilainen mutta tunnistettava. Minun on kuitenkin vaikea kuvitella toista esittäjää, joka voisi niin täydellisesti muotoilla soolojensa suhteen orkesteriin kuin Timo omalla vaivattomalla luovuudellaan.

Levyn on julkaissut Taith Records yhteistyössä Maanitteen ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikiin aineryhmän kanssa. Levy on saatavilla Maanitteen verkkokaupasta.